General
Scrie un comentariu

Cum a ajuns iepurașul să fie un simbol al sărbătorii Pascale?

Paștele este cea mai importantă sărbătoare religioasă a creștinilor, deoarece marchează Învierea Domnului. Simbolurile universale care ne trimit cu gândul la această sărbătoare sunt ouăle roșii, iepurașul sau mielul.

Cum a ajuns iepurașul să fie un simbol al sărbătorii Pascale?

iepuras_1-465x390Prima menționare a iepurașului ca simbol pascal a apărut în anul 1590 în Germania. Iepurașul este considerat ca fiind un simbol păgân sau o emblemă a fertilității. Mai mult, iepurele este un simbol al lunii. Tot germanii sunt cei care au creat primii iepurași dulci de Paște. În secolul al XIX-lea, ei erau făcuți din aluat de foi și zahăr.

În tradiția păgână anglo-saxonă, simbolul provine de la zeița Eostre (cunoscută drept zeița primăverii) care a găsit o pasăre rănită în timpul iernii. Singura soluție a fost să o transforme în iepure. Mai mult, iepurele putea să facă ouă. De aici provine tradiția cum că iepurașul de Paște aduce ouăle roșii.  De asemenea, numele Paștelui în engleză (Easter) provine de la Eostre.

Există câteva locuri în lume, unde iepurașii sunt înlocuiți cu alte animale. Spre exemplu, în Elveția cucii aduc ouăle colorate, în timp ce locuitorii din unele zone din Germania cred în vulpea de Paște.

Despre ouăle roșii legenda spune că Maica Domnului a pus la picioarele lui Isus un coș cu ouă. Sângele lui a curs pe ouă, îimg_598452_thumbs_600x400_60666475nroșindu-le. Decorarea acestora a fost realizată pentru prima dată de către Peter Carl Faberge care le făcea pentru Curtea Regală rusească. Acesta a folosit ouă din aur decorate cu pietre prețioase. În România, arta decorării ouălor s-a răspândit în întreaga țară. Spre exemplu, în Bucovina acestea se împodobesc cu mărgele, în zona Neamț sunt făcute din lemn iar apoi pictate, în Harghita sunt din lut, iar gospodinele din Vrancea le vopsesc în relief.

De aceste simboluri s-au folosit și marile branduri, creând o diversitate de produse cu specific pascal.Iepurasi_de_ciocolatahoroscop-de-paste-pentru-zodia-berbec

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s