General
Scrie un comentariu

Inteligența emoțională

„Emoțiile care scapă de sub control au puterea de a transforma foarte repede un om foarte inteligent într-unul prost.” Daniel Goleman

Ce este inteligența emoțională? Acest termen se referă la capacitatea noastră de a înțelege și gestiona propriile emoții și de a le transforma într-un mod constructiv, dar și la abilitatea de a-i înțelege pe cei din jurul nostru. Controlul acestor decizii îi revine raționalului, emoționalului și comportamentului.

EQ-si-IQ-copy

Daniel Goleman identifică patru componente importante ale inteligenței emoționale. Acestea se referă la „autocunoaștere”, „autocontrol”, „conștiința socială sau de grup”, „managementul relațiilor interpersonale”. Prin intermediul acestora, reușim să ne autocontrolăm la nivel emoțional, dobândim încredere în forțele proprii, adaptabilitate la schimbare, optimism și perseverență.

Mai mult, vom beneficia de performanțe mărite, de motivație, inovație și vom deveni lideri cu orientare spre un management eficient.

Înainte de toate, pentru a reuși să avem un grad de inteligență ridicat va trebui să ne cunoaștem propriile stări și să avem capacitatea de a le recunoaște, urmând a le schimba în bine. De cele mai multe ori, în momentul în care greșim dorim să ne izolăm. Cel mai indicat este să găsim un mod de rezolvare, lucru ce va conduce la o stare de recunoștință.

„Viața de familie este prima școală a emoțiilor.” Așa cum afirmă și Daniel Goleman, copilăria a avut și are un rol esențial, deoarece a pus bazele inteligenței emoționale. Există câțiva factori importanți care ne influențează copilăria, cum ar fi familia, prietenii, profesorii etc., însă cel mai important lucru este să fim capabili să ne îmbunătățim abilitățile și capacitatea de percepție.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s