Cluj-Napoca, General
Scrie un comentariu

PR pentru Natură

La început de 2015, am început să ne gândim la proiectele de suflet ale anului ce tocmai a trecut. Am realizat că au trecut deja 2 ani de când am început munca la unul dintre cele mai frumoase proiecte în care am avut ocazia de a fi implicați. Am realizat ca acesta s-a finalizat și deja a început altul, la fel de dedicat cauzei de a conserva natura și de a educa oamenii în acest sens.

Ecotransilvania este o asociație educațional ecologica, care din 2004 luptă activ pentru conservarea biodiversității ecologice și culturale. În urmă cu 2 ani, ne-au propus să le fim alături în acțiunile pe care le aveau în plan pentru a ajuta la protejarea și dezvoltarea siturilor Natura 2000 din Bazinul Fizeșului. Satele străbătute de râul Fizeș, deși micuțe, sunt așa cum rareori mai întâlnim în ziua de azi: oameni calzi, primitori, case frumoase și gospodării pline de viață, copii frumoși și dornici de aventură, o viață echilibrată și tradiții bine păstrate. Pe lângă toate acestea, adăpostesc și un colț unic de natură, a doua cea mai mare întindere de stufăriș din România.

7362989200_b150f14f73

Dacă veți avea vreodată ocazia să poposiți în zona Sicului, a lacurilor de la Țaga sau la Bonțida, cu siguranță nu veți regreta acea vizită, sunt multe lucruri de văzut. Asociația Ecotransilvania și-a propus, ca printre activitățile de comunicare cu sătenii din zonă, să educe și turiștii care sunt atrași de obiectivele turistice din zonă. Stufărișul de la Sic este o zonă care în fiecare an atrage vizitatori din toată țara, care încă adăpostește tradiții și multe specii de păsări pentru care stuful e acasă. Din păcate, neglijența oamenilor  poate fi, de multe ori, fatală pentru ecosistem. Așa cum a fost și cazul unui incendiu care a distrus o mare parte din stuf, sau a pescuitului excesiv, așa a fost și cazul fericit în care Asociația Ecotransilvania a început munca la proiectul de conservare și protejare a zonei.

Pe parcursul a 2 ani, s-au întâmplat multe: de la observarea speciilor care încă mai populează zona, la activități practice cu localnicii și discuții educative, de la organizarea unei Sărbători a lor care celebrează omul în mijlocul naturii la organizarea unui concurs pentru toți copiii din zonă. Fiecare pas a fost atent plănuit pentru a nu interveni prea mult în viața arhaică a localnicilor. Acțiunile de conservare a zonei ar fi trebuit să vină de la sine, din partea lor, deoarece ei sunt singurii care pot proteja cu adevărat locul și care pot transmite mai departe învățăturile. Doar că, odată ajuns acolo, vezi că ei sunt pasionați de 2 lucruri: tradiții și oameni. Nu ai cum să nu simți căldura lor, chiar dacă uneori limba constituie o barieră, este doar aparentă, fiindcă te primesc mereu cu brațele deschise și sunt mereu dornici de schimb de idei.

978x0

Apelând la copii, la cei ce vor clădi viitorul acolo, întrezărești schimbarea pe care o așteptai. În ei se vede un spirit extraordinar, o dorință imensă de cunoaștere și o curiozitate naturală pentru tot ce îi înconjoară. Copii au înțeles că de acum, este responsabilitatea lor, de a proteja „terenul de joacă” și de a-i învăța și pe alții că aceste locuri sunt la fel de importante ca și un centru urban, sau un monument istoric.

La final de proiect, când se trag concluziile și realizezi că deși poate ai fi vrut sa poți bate la mai multe uși, sau să ajungi în discuții cu mai multe instituții, totuși ai reușit să ajungi la sufletul oamenilor, care îți mulțumesc că te-ai gândit la ei, că i-ai învățat importanța mediului și frumusețea naturii așa cum e ea, nealterată.

Acest proiect deși s-a finalizat, continuă prin Ecotransilvania, care nu a încetat să ajute la dezvoltarea și protejarea zonei. Printre alte activități, ei își fac mereu timp să ajungă la Sic, sau Pălatca, la Țaga sau Fizeș, pentru a lua pulsul vieții de acolo. Acum au început un alt proiect, care vizează “arta moartă” a pomiculturii în România. Livezile care odinioară abundau de viață, acum sunt uitate, iar deși apreciem produsele românești apelăm de multe ori la cele de import. Noi credem că orice se poate reînvia, dacă oamenii sunt dedicați și se dorește cu adevărat un rezultat pozitiv. Pe lângă toată munca de birou sau evenimentele pe care le organizăm, momentele când avem ocazia să ieșim în natură sunt de regulă cele mai frumoase din an.

sursă foto: www.romania-redescoperita.ro, Marius Muresan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s