Management
Scrie un comentariu

Direcţie greşită în campania sănătăţii noastre

Dan VladeaSurpinzătoare şi oarecum apreciabilă unitatea ziariştilor în nou demarata campanie de demascare a erorilor din sistemul sanitar, erori ce ne pun pe toţi pe un singur gând: Fereşte-mă Doamne de boală !

Din păcate întreaga campanie arată doar efecte ale unui sistem lăsat în paragină sau supt de resurse fără discernământ. Ce este cel mai dureros e faptul că nimeni nu se concentrează pe erorile de sistem ci pe erorile personale ale unor medici mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Pentru că un nume cu rezonanţă e mai atrăgător de rating decât o eroare managerială generată de o proastă gestiune a fluxului de activitate. Sigur că medicii pot face greşeli. Oricine face greşeli. E regretabil când ei fac greşeli, pentru că se distrug sau pierd vieţi. Banii îi poţi înlocui, dar un om…

De departe cea mai mare problemă ce răzbate din fiecare articol sau reportaj despre situaţia sănătăţii în România este însă cea a managementului. Gravide lăsate să nască singure, lipsă personal între ture, oameni obosiţi. Când lucrezi la clinică 8 ore şi apoi dai fuga la cabinetul particular unde mai lucrezi alte 4-5 ore şi după aia te duci într-o gardă de 12 ore, ce randament sau conştienţă mai poţi avea? Şi aici intervine problema managementului. Care din păcate lipseşte cu desăvîrşire în medicină. Nu avem oameni destui care să ştie să conducă managerial un spital, iar nu profesional. Cum ar fi dacă la schimbul de tură de la centrala de la Cernavodă 40 de minute n-ar fi nimeni în secţii?

Poate că dacă această campanie de sensibilizare a publicului asupra deficienţelor sistemului sanitar ar identifica mai ales problemele manageriale am rezolva şi problemele punctuale. Pentru că un sistem e bun atunci când surclasează problemele ce se ivesc, iar nu în funcţionarea regulară. Însă pentru asta trebuie să identificăm proceduri, reguli clare scrise. Pe care să le urmărim şi să le imbunătăţim constant. Iar pentru ele e nevoie de manageri care să ştie să le implementeze.

Că de fapt: PEŞTELE SE ÎMPUTE DE LA CAP.

Dan Vladea
Managing Partner
D’Avantage Consult

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s